Pages

6 martie 2015

Anii 1970. Atletul din poartă, Paul Manta


Printre platani nu s-au remarcat doar fundași sau atacanți de marcă. Se spune că un goalkeeper îşi creşte nivelul de încredere după primele intervenţii sigure, dar are şi rolul de a le transmite colegilor din teren o supradoză de energie[i]. După mai mult de un deceniu petrecut în poarta bancară, în probabil cea mai frumoasă perioadă a echipei, Petre Mîndru se retrage. O noua generație de jucători îmbracă tricourile bleu-albastre iar alături de ei, Paul Manta va demonstra în următoarele sezoane că poveștile de pe gazon nu dispar.  


S-a născut în București, în data de 2 iunie 1943, în cartierul Cotroceni. Cochetează mai întâi cu atletismul la vârsta de 10 ani (înălțime și prăjină) iar
antrenamentele le face pe stadionul din strada Doctor Staicovici. Într-o zi, studenții de la I.E.F.S. neavând portar apelează la el. Antrenorul Cornel Drăgușin remarcându-i îndemânarea îi propune să vină la echipa de tineret “Progresul-București” la grupa lui Ioan Kluge (la vremea aceea avea 14 ani) si din acel moment nu s-a mai despărțit de minge.

Plonjon în "Groapă". Dinamo-Progresul 1-2 , 1971
Momentul terminării liceului în 1961 a adus și promovarea examenului de admitere la Politehnică (Facultatea de Metalurgie), motiv pentru care a plecat la echipa Sportul Studențesc (pe atunci Știinta București). 

Debutează în echipa mare a Progresului în data de 01.10.1967, la partida Dinamo Bacău- Progresul (3-1) sub comanda antrenorilor Peniță Moldoveanu, Florin Știrbei și Cornel Drăgușin. Cu Progresul joaca 3 ediții în Divizia A și 2 în Divizia B.


În anul 1972 antrenorii C. Cernaianu și C. Oțet l-au vrut la Universitatea Craiova unde Paul Manta joacă doi ani în care câștigă titlul de vicecampion în ediția 1972/73 și titlul de campion în următorul sezon. 


În vara lui 1974 revine la Progresul, sub conducerea lui Viorel Mateianu și Dumitru Baboia. În perioada 1975-1977 a trecut la Tehnometal București, echipă ce promovează în ediția 1975/76 în Divizia B.
Meci disputat în Cotroceni


A acumulat 100 de prezențe pe prima scenă dar nu a îmbrățisat cariera de antrenor, preferând-o pe cea de inginer metalurg chiar la Tehnometal București.
                                    

* Mulțumiri Alex Manta[ii]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu