Pages

9 februarie 2015

Istoricul suporterilor bancari

Ultimele două decenii de existență ale echipei bancare au însemnat renaștere, decădere și
desființare. Un element a rămas constant: așa zisa lipsă a suporterilor, indiferent de performanțe. Toți „marii” gazetari aveau
grijă să strecoare, în aproape orice articol legat de F.C. Național/Progresul, numărul mic de suporteri, majoritatea de vârsta a treia. Probabil că ignoranța nu i-a facut pe mulți să cerceteze mai mult decât ce se putea vedea cu ochiul liber. 

Care este adevărul?

În anii '50 dintre echipele perioadei interbelice doar Rapidul reușise să supraviețuiască tăvălugului comunist. Meritul se spune că ar fi fost al lui Gheorghiu Dej, lucrător în anii interbelici la CFR și mare fan al echipei.  Venus, Unirea Tricolor, Juventus, Carmen, Maccabi au fost pe rând retrogradate, desființate sau au fuzionat. Pentru populația bucureșteană iubitoare de fotbal dar care nu a fost susținătoare a Rapidului și care nu reușea, cu toată râvna tovarășilor de partid, să se asocieze cu ideea de Armată Roșie-KGB, apariția și promovarea Progresului în prima divizie a reprezentat o reală gură de oxigen. O frondă mascată împotriva regimului comunist, aparută înainte de 23 August, mai exact la 10 Mai 1944.
Deplasare Oltenița, 1978
Pentru perioada anilor 1950-1970 nu era deloc exotic ca un iubitor de fotbal să fie suținător al echipei din cartierul Cotroceni. Vechiul stadion avea aproximativ 8000 de locuri iar de cele mai multe ori era arhiplin. Monografistul echipei, domnul Valentin Căltuț, rememorează: „Prin anii 1950-1960, la cuplaje, erau 2.000 de soldaţi în termen de la Armată şi 2.000 de la Miliţie. Restul, până la 80.000-100.000, erau 65% rapidişti şi ceilalţi progresişti”. [i] Pe vremuri, Progresul era echipa iubită de actori, de mica burghezie, de artiști. De asemenea deplasările în orașele apropiate de Capitală erau o constantă încă din acei ani.

Alături atât la bine cât, mai ales, în vremuri tulburi

În ciuda faptului că a retrogradat în repetate rânduri, Progresul şi-a dobândit simpatia tuturor adversarilor ba chiar şi respectul acestora. Dragostea suporterilor a rămas constantă chiar dacă cele mai mari satisfacții, în aceea perioadă, erau revenirile în prima divizie. Meciurile de acasă din perioada anilor 1970-1980 însemnau  cel puţin 6-7000 de oameni în tribune.
Stadionul Cotroceni arhiplin. Emilian Tevi în duel cu rapidistul Octavian Niță
Dar în acelaşi timp cu noi evoluau în eşalonul secund şi ASA Târgu-Mureş, satelitul Stelei de atunci, care a avut „ordin“ să promoveze, şi Dinamo Victoria Bucureşti, echipa născută din nimic ce a ajuns până la urmă cenuşă, nu înainte, însă, de a ne bara nouă cu dispoziţie de la „secu“ drumul spre elită, şi Flacăra Moreni, echipa generaliilor din Ministerul de Interne, împinsă şi ea pe prima scenă în detrimentul nostru ca de altfel şi F.C. Olt Scorniceşti. Aşa se face că în timp ce ele aveau ordin să promoveze şi toată lumea (arbitri, adversari, oficiali) le ajuta, noi eram obligaţi să nu emitem pretenţii deşi eram cei mai buni. 

Anul 1986 poate fi considerat anul de cumpană pentru toată suflarea bancară. În 1986, stadionul din Cotroceni a găzduit-o pe Victoria Bucureşti, iar echipa Securităţii s-a îndrăgostit de arenă. Atât de mult, încât s-a gândit s-o ia cu ea.

Dumitru Bolborea (jucător în perioada respectivă la Progresul): „Nu se aştepta nimeni la aşa ceva. Au venit cu trailere. Unii tăiau tribunele cu aparatele de sudură, iar alţii le transportau. Aveau nevoie de tribune şi de unde să le ia ? De la Steaua, Dinamo sau Rapid nici nu se punea problema. Aşa că a rămas soluţia să le ia pe ale noastre. Stadionul Progresul era încă de atunci o frumuseţe. După ce ne-au lăsat fără tribune, am fost nevoiţi să jucăm pe alte stadioane. Pe Voinţa am evoluat câţiva ani”.[ii]


Reîntoarcerea printre platani: Progresul Bucuresti- Petrolul Ianca 2-0, 1992
Aceasta pribegie continuă, ba pe stadionul Voinţa, ba pe IMGB, ba pe ICSIM sau Automatica, slabește clubul care ajunge sa retrogradeze în Divizia C. La începutul peregrinărilor loialitatea a rămas la fel de constantă, acelaşi PROGRESUL aducea câte 5-6000 de spectatori pe “Motoare Diesel” de pe Șoseaua Olteniţei… Reţineţi: în Divizia C!!!
În timp suporterii s-au rărit, anii de exil lăsând urme adânci. Valentin  Căltuț „Gândiţi-vă, că a trebuit să jucăm nouă ani în deplasare (n.r. - între 1986 şi 1995, când s-a reconstruit stadionul Cotroceni). Cum să îl faci pe un copil să ţină cu echipa asta?”.

F.C. National Bucuresti - Ceahlaul Piatra-Neamt, 2000

Chiar dacă întoarcerea echipei în Cotroceni a însemnat construirea unui nou stadion și apariția unor generații de jucători ce au făcut performanță în tricourile bleu-albastre (3 locuri secunde + 3finale de cupă), suporterilor li s-a acordat o importanță minimă de către cei care au condus clubul. Cei care au rămas alături de echipă erau fie nostalgicii anilor de glorie, fie cei care au primit “moştenirea” în familie ori cei care au considerat asemeni ziaristului Marius Mitran „că Progresul e o echipă senină, de ţinut cu ea, bleu-albastră, ca situaţia şi cerul de deasupra noastră”[iii]. Din păcate, ca de altfel l-a mai toate echipele din țară, nu a existat aproape deloc o strategie de marketing pentru atragerea de noi suporteri alături de echipă...

Susținere activa!

Cu toată lipsa de suporteri tineri despre care scriau anumite personaje din presa româneascî, anul 2003 avea sa aducă un nou suflu de entuziasm în comunitatea suporterilor bancari. Determinarea unor tineri suporteri de a susține echipa în mod activ, conform conduitei ultras, atât acasă cât și în deplasare, duce la formarea grupului F.A.N.S. Totul se face
F.C. Național București - F.C. Dinamo București, 2006
independent de conducere. Deplasări, steaguri, fulare și tricouri pentru suporteri, mesaje, toate se fac prin eforturi financiare proprii, doar din pasiunea de a reprezenta cu mândrie clubul iubit. Astfel, pe lângă meciurile de acasă și din împrejurimile Bucureștiului, echipa s-a bucurat de susținere și la Timișoara, Cluj, Iași sau Constanța. Deși în timp a trecut prin diverse transformări, grupul s-a menținut și a fost alături de echipă până la dispariția acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu