Pages

11 martie 2015

Anii 1980. Vlad Marica și golul promovării



Când mai erau doar 13 minute de joc Vlad Marica înscrie un gol de generic; el trece în dribling de mai mulţi adversari şi expediază apoi un şut excepţional cu stângul de la 25 de metri în colţul lung, rezultatul devenind astfel 3-1. Confruntarea a luat sfârşit cu victoria meritată a Progresului, victorie ce a contribuit decisiv la revenirea celor din Dr. Staicovici în eşalonul de elită al fotbalului românesc.

Așa a rămas în amintirea suporterilor bancari cel care a înghețat, în ciuda căldurii de Mai, jumătatea vișinie din stadion care venise cu gândul de a sărbători promovarea în Divizia A.


Marica Vladimir s-a născut la 22 februarie 1949 în Bucureşti. A făcut primii paşi în fotbal la 12 ani (1961) la Şcoala Sportivă nr. 2 din capitală, dar datorită calităţilor pe care le avea şi care nu puteau fi omise de cei care căutau "comori" pentru fotbalul mare, în foarte scurt timp a trecut la Dinamo Bucureşti unde a jucat în perioada 1961 - 1966.


În perioada 1977/1982 va juca la Progresul Vulcan Bucureşti cu care va promova în prima divizie. Pe atunci la Progresul jucau: Giron, Chivu, Dragu, Anghel, Gh. Ştefan, Săndoi, A. Moldovan, Iordache, Mihalache, Dumitru, Nignea, Petre, Tevi, Ciugarin ş.a.

În toată activitatea lui ca jucător a avut o ţinută sportivă exemplară. În cei 23 de ani de fotbal de performanţă nu a fost niciodată eliminat, nu a fost niciodată suspendat de Comisiile F.R.F. sau de conducerile cluburilor. Este Maestru al Sportului.
Fotbalist cerebral, a îndeplinit la toate echipele pe la care a jucat rolul conducătorului de joc, remarcându-se prin acurateţea execuţiilor tehnice.
Experienţa lui de antrenor performant, cunoaşte un singur club: Dunărea Călăraşi unde a activat un an, a luat echipa distrusă - mai ales moral - după retrogradare (la trminarea campionatului 1983/1984) şi a readus-o în divizia B la finalul ediţiei 1984/1985.
Ca antrenor avea un stil de luru "feroce" în aparenţă, dar unanim admis de jucători prin apropiere sufletească, prin înţelegerea intrinsecă a "spiritului de echipă".


După plecarea de la Călăraşi, a antrenat un sezon pe Gloria Bistriţa în divizia B, apoi a părăsit legal ţara, stabilindu-se în Suedia, unde este şi în prezent alături de familie.


În Suedia s-a ocupat, ca antrenor, de echipa naţională feminină de fotbal, de echipele naţionale de juniori, fiind consilier la federaţia suedeză de fotbal.[i]

2 comentarii:

  1. A trecut și pe la Farul venind cu o grămadă de mercenari. Unul din cei mai mediocrii antrenori !

    RăspundețiȘtergere